De gemeente Ommen kent door de centrale ligging en het bosrijke gebied vele bezoekers. Zij geven in positieve zin een extra druk op de leefbaarheid en veiligheid in het gebied. De gemeente Ommen werkt op lokaal, interlokaal en regionaal verband en met ketenpartners samen om zorg te dragen voor een veilige gemeente.
Door periodieke metingen zijn het subjectieve veiligheidsgevoel, de objectieve veiligheidssituatie en mogelijke ontwikkelingen tijdig en integraal in beeld.
Het lag in de bedoeling deze meting in 2015 weer uit te voeren, maar dit is helaas niet gelukt.
Bij de 2e Bestuursrapportage is voorgesteld het incidentele budget van 2015 over te hevelen naar 2016, zodat de veiligheidsmonitor in 2016 kan plaatsvinden.
Drank- en Horecawet
Met ingang van 2013 is de gemeente verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de Drank- en Horecawet (DHW). In het Preventie- en handhavingsplan “Integrale aanpak Drank- en Horecawet 2014-2016” is opgenomen dat deze taak gaat aansluiten op de preventieve alcoholmatigingsmaatregelen. Door periodieke metingen zijn het subjectieve veiligheidsgevoel, de objectieve veiligheidssituatie en mogelijke ontwikkelingen tijdig en integraal in beeld.
Veiligheid
De gemeente Ommen kent door de centrale ligging en het natuur- en bosrijke gebied vele bezoekers. Zij geven in positieve zin een extra druk op de leefbaarheid en veiligheid in het gebied. Veiligheid is niet alleen een zaak van de gemeente maar vraagt betrokkenheid en inzet van iedereen: politie, Toezicht en Handhaving Vechtdal, justitie, brandweer, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Nieuw is de ontwikkeling van Whatsappalert groepen.
De gemeente geeft als regisseur de veiligheidsproblemen aan, brengt (veiligheids)partners bij elkaar, stimuleert goede samenwerking en streeft eenduidige prioriteitenstelling na. In hoofdlijnen wordt gestuurd op de aanpak van specifieke delicten (zoals geweldsdelicten) en het vergroten van de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van burgers, bedrijven en bezoekers van de gemeente Ommen.
De gemeente Ommen neemt een bijzondere positie in op het terrein van recreatie. Deze positie willen we graag goed houden. Met name op de oudere recreatieparken is er sprake van een meer permanent gebruik en ongewenste activiteiten. In 2016 wordt structureel ingezet op handhaving op de recreatieparken.
In de gemeente Ommen kunnen we niet spreken van zichtbare georganiseerd criminaliteit. Georganiseerd criminaliteit maakt onze gemeente niet per definitie onveilig. De activiteiten worden verlegd van stad naar platteland waarbij de activiteiten zich kunnen richten op vastgoed. De gemeente Ommen is aangesloten bij RIEC-ON waar onder andere de ondersteuning voor bibob plaatsvindt. De bibob-toets wordt nu beperkt uitgevoerd (dank- en horecavergunningen). We gaan bezien of het noodzakelijk is het bibob-beleid te actualiseren en waarbij we kijken of het werkingsbereik kan worden uitgebreid.
Overige punten:
- Intensivering samenwerking met overige beheerders (deelname platform openbare verlichting)
- Regionale aanpassen schakeltijden waardoor energiebesparing wordt bereikt